A COVID miatt nagyon sok cég bevezette távmunkát. Itthon, Európában és mindenhol a világon. A tech cégeknek talán a legkönnyebb átállni a remote workingre – nem beszélve arról, hogy sok cég már eleve 100% távmunkában zakatolt a COVID előtt is. Kiszélesedett a tech-ben dolgozók (programozók, marketinesek, értékesítők, stb…) lehetőségei állások terén.

Ebben a cikkben megosztom a tapasztalataimat közel 2 éves távmunka tapasztalatomról, amit egy külföldi tech cégnél töltök. Álláskeresés, adózás, fizetés stb…

Adózás

Ebben a témában elég hamar előjön az adózás kérdése. Hogyan adózol? Céged csináltál? EV-ben tolod? stb…

Most leírom mi az én szituációm, de a Te szituációd valószínúleg más, ezért mindenképp keresned kell egy megbízható könyvelőt az adózásod megfelelő intézéshez – én legalább is ezt ajánlom.

Szóval, én KATA-s vagyok – az idei (2021-es) KATA-s változások ellenére még mindig ez az adózási forma éri meg a legjobban (ismétlem, nekem, de neked majd lehet, hogy nem). Ez köszönhető annak, hogy a jelenlegi várható bevételeim és az elszámolható kiadásaim alapján a KATA az optimálisabb, igaz csak egy orrhosszal.

Még tavaly év végén úgy készültem, hogy növelem az elszámolható kiadásaimat idén (amolyan “befektetés magamba” mentalitás szerint) és átváltok VSZJA szerinti adózásra. De aztán egy adószakértő segítségével történő matek-session után rájöttem, hogy nagyon sokat kéne költekeznem ahhoz, hogy ne a KATA érje meg.

Ne felejtsük el, hogy nekem egy 5 éves linuxos laptop (na jó azért nem mindig) is tökéletesen elég a munkavégezésre. Semmi más nem kell. Csak azért meg nem akarok kiadásokat csinálni, hogy elégedetten olvassam az emailt a könyvelőmtől, hogy milyen keveset kell adózzak. Miközben meg a nettő bevételem is kevesebb.

Előfordulhat olyan szituáció, hogy a liability miatt valakinek céget kell alapítani és csak úgy engedik dolgozni egy projekten – programozóktól hallottam ezt, de nem tudom mennyire gyakori. Cég alapítás esetén zűrösebb a dolog, kell ügyvéd, drágább a könyvelés, több papírmunka, nehezebb megszüntetni stb…

Álláskeresés

Alapvetően a távmunkás álláskeresés sem nagyban különbözik a sima álláskereséstől. Keresel cégeket/pozíciókat, beküldöd a CV-det és várod hogy visszajelezzenek. Aztán ha tetszik a CV a HR-esnek, jönnek az interjúk Google Meet-en, Zoom-on vagy elvetemült cégeknél Microsoft Team-en.

Álláskereséssel kapcsolatban nekem van egy szabályom. Vagy nem szabály, inkább csak hozzáállás. Attól függetlenül, hogy távmunkáról van szó vagy sem:

 • Akkor is jelentkezek jónak tűnő állásokra ha nem szeretnék váltani a jelenlegi munkahelyemről. Ez szerintem fontos, – ha van az embernek rá energiája és ideje – mert egyrészt tisztában leszel mennyire kelendő a piacon a CV-d, másrészt tudni fogod éppen mi alapján szűrnek a HR-esek és ha tényleg aktív álláskereső módban leszel, akkor sokkal könnyebb lesz bekerülni valahova.
 • Másrészt így kapcsolatba tudsz kerülni csomó fejvadásszal, HR-essel anélkül, hogy bármire is szükséged lenne tőlük és tudsz kapcsolatépítésre fókuszálni stresszmentesen.

Olyan cégek is vesznek fel remote-ban ahol eddig ez nem volt

A COVID miatt megnyíltak a lehetőségek remote munkák terén és egyre több cég vesz fel embereket egyből 100% remote pozíciókba, ahol eddig ilyen nem volt (pl spotify, de más kisebb-nagyobb cégek is). Ajánlom hogy ír vagy francia tech cégek között nézelődj ha munkát keresel mert sok az állás marketing/sales/development/support/stb területeken. Plusz, ezeknél a cégeknél meglévő kultúrával kapcsolatban eddig csak pozitív tapasztalatom van.

USA cégekkel kapcsolatban, nincs semmilyen élményem. Nem igazán írnak vissza ha jelentkezel hozzájuk. CV alapján kiszórnak egyből. Persze lehet a CV-m nem jó nekik, vagy időzóna probléma stb… Európai cégek sokkal nagyobb eséllyel jeleztek vissza eddig nekem.

Álláskereső portálok

Két oldal amit nagyon tudok ajánlani remote job keresőknek:

 • https://remotejobsireland.com/
  Ezen az oldalon Írországban bejelentett vagy ott legal entity-vel rendelkező cégek által meghirdetett – csak remote – álláshírdetéseket találhatsz.
 • https://stakha.io/
  Ez az oldal most lett beindítva nem rég a COVID alatt, kifejezetten azért, hogy Európán belül elősegítse a matchmakinget cégek és munkavállalók között. Pozitív tapasztalatom van velük, a founder korrekt és számos kapcsolattal rendelkezik európai cégeknél.
 • +1 nem egy külön oldal, de ajánlom, hogy állítsatok be a Linkedin-en egy Job figyelő alertet releváns kulcsszavakra+remote position, hetente küldi emailben az új állásokat – amiket Linkedinen hirdettek meg

Pénzügyileg megéri-e?

A fizetésekkel kapcsolatban van néhány dolog, amit fontos megemlíteni:

Gondolom sokaknak azért is nagyon csábító a külföldi távmunka lehetősége, mert ugye ha a cég külföldi, akkor külföldi valutában – és nem utolsó sorban külföldi bérezési szinteket figyelembe véve – ad fizetést. Na most ez valamikor így van, valamikor pedig nem. Cégtől függ és attól, hogy milyen az ezzel kapcsolatos policy-jük. Például a Hotjar-nál – ami 100% remote cég – fixen mindenki londoni bérezés szerinti fizetést kap. Más cégnél direkt LCOL országokban keresnek munkaerőt (pl. Ukrajna, Románia, Magyarország, stb…) mert nekik alacsonyabb bérezést lehet ajánlani.

De beszéltem olyan HR-essel is, aki azt mondta náluk nem rég kezdtek remote-ban felvenni embereket, ezért még nincs process erre. Tehát adhoc megy a fizetés adás és akár egy dublin-i fizetést is ki tudsz alkudni, úgy hogy Magyarországon laksz.

Szerintem gond nélkül meg lehet kapni azt a fizetést amit Magyarországon megkapnál, magyar cégnél dolgozva. Minimum. Egy kis erőfeszítéssel sokkal többet is. A határ pedig a csillagos ég: ha jól tudod megmutatni az értéked a cég számára és a cégnél nincs valami fizetési policy ami gátolná a fizetésed nagyságát csak azért, mert Magyarországon laksz.

Egy dolog amivel valamennyire számolni kell az a currency risk: ha euróban/usd-ben kapsz fizetést, de valószínűleg nagy részét itthon forintban költöd el. A pénzváltás sem ingyen van, ráadásul ha rosszul timingolod a váltást akkor a forint – euro vagy usd-hez viszonyított – erősödésén még akár bukhatsz is (vagy nem nyersz olyan sokat, ahogy nézzük).

Egyre nagyobb a verseny cégek között is

Egyre nagyobb a verseny már a remote cégeknél is, ezért szerintem azok a cégek nagy hátrányban lesznek munkaerő kereséskor, akik csak azért profitábilisek mert olcsó munkaerőt képesek felvenni LCOL régiókból. Egyszerűen elfognak menni az emberek oda dolgozni ahol megfizetik őket jobban (= az általuk produkált érték alapján, nem a helyi bérezésekhez mérten).

Valamilyen szempontból viszont van értelme a lokációhoz kötött fizetésnek. Hiszen így kialakulhat könnyen win-win szituáció is munkáltató és contractor között. Például, ha a dolgozó a saját országához és szakmájához képest felül van fizetve, és a munkavállaló pedig jobban jár azzal, hogy nem egy – a céghez képest – helyi alkalmazottnak kell többet fizetnie.

De még mindig szerintem az lenne a legkorrektebb ha mindenki az alapján kapna fizetést amennyi értéket előállít a cégnek. Nem az alapján, hogy mennyi az átlag fizetési sáv az országodban a szakmádat és tapasztalatodat tekintve. Persze nyilván ez erősen szubjektív tud lenni, de hát erre van a bértárgyalás.

Ha a cég csak egy bizonyos országban hirdeti a pozíciót

Előfordulhat, hogy látsz egy hirdetést ami lokációhoz van kötve – ország vagy akár városra szűkítve. De maga a hirdetésben 100% remote pozíciót írnak. Akkor miért van helyhez kötve? Ez több okból lehet:

 • Fontos az időzóna a cégnek. Ez főleg customer-facing poziknál (sales, customer success, support, stb) lényeges. Vagy ha a csapatból mindenki az USA-ban van akkor az új hire ne legyen már APAC időzóna szerint, nehéz lenne a közös munka.
 • Olcsó munkaerőt akarnak és direkt célozzák az olcsóbb munkaerővel rendelkező országokat (kelet-európai térség, India, Pakistan, stb..)
 • Az is lehet, hogy szimplán jó tapasztalata van az adott országgal/várossal kapcsolatban a cégnek, szeretnek ott keresni embereket.

Megjegyzés: az időzóna nem mindenképp deal breaker. Ha hajlandó vagy a cég által megkövetelt időzóna szerint dolgozni – késő este /kora reggel/rosszabb esetben full éjszaka – akkor ez nem feltétlen gond.

Nyelvtudás

Evidens ha az ember külföldi cégnél szeretne távmunkában dolgozni, akkor bizony kell a jó nyelvtudás. Általában az angol elég, de ez is cégfüggő. Német cégeknél gyakran megkövetelnek német nyelvet, franciáknál franciát stb… Ahogy én látom ha csak angolul tudsz – mint én – a kapuk többsége azért nyitva áll.

Hogy mennyire kell jól tudni beszélni/írni az itt is függ a pozíciótól. Például egy értékesítőnek nagyon jól kell tudni beszélni, hiszen ő ezt fogja csinálni a nap nagy részében. De mondjuk egy programozónak akár az is elég lehet ha írásban magabiztos, szóban meg éppen megérteti magát.

Ha esetleg érdekelne még a téma írj kommentet!