A keresőoptimalizálás, vagy angolul: Search Engine Optimization (rövidítve: SEO) egy olyan folyamatot jelent, melynek során megpróbálunk bizonyos kulcsszavakra íródott tartalmat gyártani a weboldalunkra, amit így az első helyen jelenít meg a Google a találati listáján.

Kezdjük a tényekkel! Átlagban egy találati oldalon 8.5 weboldalt listáz ki a Google keresője. Statisztikákból kiderül, hogy az emberek túlnyomó része (90%) a találati lista első oldaláról szemezget. Az első oldalon belül pedig az első három találat az, amire leginkább kattintanak. Ebből feketén-fehéren kiderül, minél előrébb vagyunk a találati listában, annál több látogatót vonz az oldalunk.

Mindennek az alapja a megfelelő kulcsszavakra íródott, olvasóbarát cikkek, amelyek önmagukban is tudnak organikus forgalmat generálni. Ugyanakkor elsőnek lenni a keresőben jóval összetettebb kihívás jó tartalmak gyártásánál. A Google egy folyton változó, titkosított algoritmust használ azért, hogy megállapítsa egy weboldal helyét a találati listában. Bár az algoritmus közel 200 faktort vesz számításba működése során, van néhány kiemelten fontos tényező.

Ebben a cikkben meg fogod tanulni mi a keresőoptimalizálás részletes folyamata és mit tudsz tenni ha szeretnél több organikus forgalmat a weboldalon. Ki fogunk térni a keresőoptimalizált tartalomgyártás alapvető területeire, valamint bemutatjuk a legfontosabb rangsorolási tényezőket.

Számíthatsz tippekre, tanácsokra arra vonatkozóan, hogy hogyan kezdj neki a keresőoptimalizálásnak kezdve a kulcsszókutatástól egészen a hasznos toolokig. Külön kitérünk a kerülendő hibákra, melynek rossz fényt vethetnek a weboldalad minőségére.

Az SEO 3 alappillére

A keresőoptimalizáláshoz három feladatkör tartozik:

 • Technikai SEO: weboldal gyorsaság, felhasználói élmény, technikai részletek
 • On-site SEO: a tartalom és minden hozzá kapcsolódó, ami a weboldalon található
 • Off-site SEO: minden ami a weboldalunkon kívül történik

Ezek külön-külön fontos részei a keresőoptimalizálásnak. Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk a weboldalunkból mind a háromra kell fókuszálni (de nem feltétlen egyszerre).

On-Site SEO

A keresőoptimalizálás három fő része közül az egyik az on-site SEO, ami a weboldalunkon belüli tényezőket fedi le. Más megközelítésből, idetartozik minden olyan dolog, amire közvetlen hatásunk van, azaz kontrollálni tudjuk. Ez alatt a weboldalunkon elérhető összes tartalmat és a hozzá kapcsolódó adatokat értjük.

Ide tartozik többek között: 

 • meta description, ami a Google-ben az oldalunk linkje alatt megjelenő maximum 155 karaktert tartalmazó leírás
 • felhasznált képek ALT attribútumai, azaz, hogy mit tartalmaz a kép
 • befelé mutató linkek, kifelé mutató linkek
 • hozzászólások
 • illetve maga a szöveg, ami a legmeghatározóbb szelete az on-site SEO-nak
keresőoptimalizálás

A szövegíráson belül fontos, hogy milyen kulcsszavakra írjuk a cikket, és hogy azok mennyire relevánsak a cikkben használt címsorokra nézve. Ezek alapján a Google be tudja lőni, miről szól a cikkünk. Ezt számításba véve tud dönteni arról, hogy milyen helyre rakjon a találati listában.

Off-Site SEO

Mint az a nevéből már sejthető, az off-site SEO takar minden olyan dolgot a weboldalunkon, ami a weboldalunkon kívül esik. Az off-site SEO szíve-lelke a backlinkek száma és minősége, ami köztudottan a Google egyik legfontosabb rangsorolási szempontja. Backlinknek hívjuk azt, amikor egy másik weboldal elhelyez egy linket, ami a saját oldalunkra mutat. A hatékony linképítésről a cikk folyamán még lesz szó. 

Kérdéses, hogy vajon létezik-e olyan formája az off-site SEO-nak, ami nem kapcsolódik linkekhez. Habár a vendégblogolás vagy akár az influencer marketing is beválhat, valamilyen jellegű hivatkozás elengedhetetlen a weboldalunkra. Ez nyilvánvalóan link formájában szokott bekövetkezni. Amúgy a különböző platformokon történő megosztást is idesorolhatjuk.

Technikai SEO

Nem szabad megfeledkezni a technikai SEO-ról sem. Ezt akár csoportosíthatnánk az on-site részhez is, mivel ez is a weboldalon belüli részeket értékeli, bár nem tartalmi szempontból. A Google algoritmusa számára fontos, hogy technikailag is rendben legyen az oldal, ne csak tartalmilag.

Néhány fontosabb tényezők (nem az összes!):

 • Oldal általános gyorsasága. Ha lassan tölt be az oldalad azt nem szeretik a felhasználók se és így a Google sem.
 • 404-es hibával rendelkező oldalak száma
 • Sitemap (oldaltérkép) megléte
 • Reszponzivitás (mobilra optimalizáltság)
 • Broken links (olyan linkek amelyek nem létező/megszűnt oldalakra mutatnak)
 • robots.txt megfelelő beállítása (ne blokkoljuk a Google robot útját, csak ha tényleg ezt akarjuk)

Az átláthatóság, és a technikai rendezettség segít a Google-nek hamarabb megérteni az oldalad.

Kulcsszókutatási tippek

Mint azt korábban említettük, a tartalom az alapköve a keresőoptimalizálásnak. Na de miről írjunk tartalmat, amit a Google is szeretni fog? Honnan tudjuk, mi az a cikk amit érdemes lenne megírni? Itt jön a képbe ez a fontos lépés: kulcsszókutatás (keyword research). Ahhoz, hogy helyénvaló kulcsszavakat találjunk, ajánlott erre készített eszközök/toolok használata.

kulcsszókutatás

Vegyük át azokat a kritériumokat, amelyeknek egy jó kulcsszónak meg kell felelnie:

 • Releváns a céghez vagy ahhoz a problémához, amit a cég megold.
 • Legyen “elég” mennyiségű ember aki rákeres a kulcsszóra.

Ezen feltételek mellett persze vannak még mások is a későbbiekben, de kezdésnek megteszi.

Ha kezdetben még nem akarunk toolokra előfizetni (SEMrush, Moz), saját kútfőből próbáljunk meg egy listát készíteni a témába vágó kulcsszavakról. Majd ezekről írunk egy cikket, és utána megnézzük, hogy a Google mihez kezd vele, hova rangsorolja. Ennek fényében aztán tudjuk javítani, optimalizálni a már kész cikket, vagy olyan apróbb módosításokat eszközölni, amely relevánsabbá teszi a tartalmunkat.

Az iparági kulcsszavaknak mindenképpen célszerű utánajárni. A papírra vetett kulcsszavak és a cikk elkészítése közé berakhatunk még egy lépést. A meglévő kulcsszavakat írjuk be a Google keresőjébe. A kereső kiegészíti a beírtakat, és felajánl olyan kapcsolódó kulcsszavakat, amelyekre mások kerestek. Ez a lépés valamelyest megmutatja, hogy milyen irányba érdemes elindulni kulcsszavak terén.

Hogyan írj keresőoptimalizált, olvasóbarát cikket?

Kulcsszó kiválasztva, jöhet a szövegírás. Egy jól megírt cikk már több mint félsiker. Azonban fontos leszögezni, hogy egy jó cikk elsősorban nem a Google-nek íródik, hanem húsvér célközönségnek. Mivel az olvasóbarát cikkek az on-site rész egyik legfontosabb elemei, érdemes rá komoly hangsúlyt fektetni. Ökölszabályként megfogalmazható, hogy a cikk, amire az olvasó kattint, megfeleljen az elvártaknak. Tehát valóban az adott problémára nyújtson egy átfogó megoldást.

A fentieket szem előtt tartva, törekedjünk az olvasók figyelmének a fenntartására. A Google tekintettel van arra is, hogy a látogató mennyi időt tölt a cikk weboldalán. Ebből pedig következtet arra, hogy mennyire van ténylegesen jól megírva, hiszen egy jó cikk leköti a figyelmet.

A történetmesélés hagyományos módszereit követve legyen egy íve az írásunknak. A bevezetésben célszerű hook-kal indítani, ami kíváncsivá teszi az olvasót. A terjedelemre nincs megkötés, de fölösleges nyújtani, csak azért, hogy a szószámot bővítsük. Egy 500 szavas cikk is lehet ugyanolyan informatív, mint egy 2000 szavas. A kulcsszót tilos halmozni, mert szankciókat vonhat maga után, de erről majd később.

blogolás

A cikk végén egy olyan lezárást kell kapjon az olvasó, amiben választ kapott a keresésének tárgyára. Továbbá lehetőséget kell kapjon a további informálódásra, és hogy ezt hol teheti meg. A konklúzió tartalmazhat egy call-to-actiont, ami akár egy letölthető ebookhoz vezeti az olvasót.

Ha az írással kész vagyunk, jöhetnek a technikai részletek. A címsorokba, ha megoldható, belerakjuk a kulcsszót, ami segít a Google-nek megmutatni, hogy miről szól a cikk. Az inbound (saját weboldalunkon belüli), más cikkekre mutató linkeket is elhelyezzük a szövegben, ami szintén előny. Ugyanígy a külső linkek is elengedhetetlenek a cikkünkben.

Hogyan szerezz minőségi backlinket?

A backlinkek mennyisége és minősége az egyik legfontosabb rangsorolási tényezője a Google algoritmusának a tartalom mellett. A backlink egy olyan link, ami egy külső weboldalról mutat a mi weboldalunkra. A Google azért szereti a backlinkeket alapul venni, mert ez egy rajtunk kívül álló faktor. Gyakorlatilag olyan fokmérője a tartalmunk milyenségének, amit nagyon nehéz meghamisítani. Hiszen értéktelen tartalomra senki nem fog linkelni.

Mit jelent a minőségi? A Google számára kevésbé fontos a backlinkek száma, mint a minőségük. Fontos, hogy a backlinkjeink megbízható, prominens weboldalakról származzanak. A Google logikája szerint, ha egy hiteles weboldal linkel ránk, akkor feltehetően mi is hitelesek vagyunk.

A backlink gyűjtésének nincs egy abszolút módszere. A linképítés hosszadalmas és fáradságos feladat. Ugyanakkor ennek is, mint a legtöbb SEO faktornak, a folyamatos tartalomgyártásra és színvonalas cikkírásra vezethető vissza. A nívós cikkek előbb-utóbb közönségre találnak és természetes módon épülnek backlinkek.

Egy aktívabb módja a linképítésnek a vendégposztolásban rejlik. Az elkészített cikket megbeszélés szerint posztolod egy másik weboldalra. A weboldal gazdagabb lett egy remek tartalommal, Te pedig kaptál egy backlinket. Win-win.

Mit büntet a Google?

A keresőoptimalizálást segítő tényezők kitárgyalása után, meg kell említeni azokat a tevékenységeket, amelyeket a Google rossz szemmel néz. Az algoritmus átverését célzó turpisságokat blackhat technikáknak szokás nevezni, művelésük igen kockázatos, legtöbbször szankciókat eredményeznek. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány olyan technikát, amik ártalmasak lehetnek a weboldalara nézve és erősen kerülendőek.

blackhat

Az egyik ilyen a kulcsszóhalmozás, melynek során telerakjuk a cikket egy adott kulcsszóval, olyannyira, hogy a cikk szinte olvashatatlan lesz. Egyrészt a Google tudni fogja, mi a helyzet, másrészt meg eleve nem fog sok olvasót vonzani egy ilyen tartalom. Az egy az egyben copy pastelt tartalom is egyértelmű negatívum, csakúgy, mint a fehér betűkkel fehér háttérre írott kulcsszóismételgetés.

Gyakran találkozhatunk a weben olyan kommentekkel, amik egy adott weboldalra mutatnak, bármiféle kontextus vagy magyarázat nélkül. Az ehhez hasonló spammelést szintén nem honorálja a Google. A backlinkek gyűjtésének egy ősi módszere a linktárak. Ezekben a linktárakban – meglepő módon – linkeket lehetett elhelyezni, így a Google automatikusan úgy érzékelte, hogy az oldalunknak vannak backlinkjei.

Egy ideig működött is a dolog. Ahogy azonban a Google algoritmusa egyre okosabb lett, úgy húzták le a rolót a klasszikus linktárak és webkatalógusok.

A szankciók váltakozhatnak az enyhétől a súlyosabbig. Legtöbbször csak hátrébb sorol a Google, de előfordulhat, hogy letiltja a weboldalunkat. A blackhat mára már háttérbe szorult, és csak a legbátrabbak próbálkoznak a rendszer becsapásával. Az algoritmus fejlődésének köszönhetően a Google hamar átlát a kétes megoldásokon és nem rest elvenni a kedvünket a további rosszalkodásoktól.

Hasznos SEO eszközök

Az elérhető eszközök témája olyan hatalmas, hogy külön bejegyzést is lehetne (és fogunk is) szentelni neki. Alább szerepeljen az a néhány tool, ami tényleg hasznos lehet már az elején is.

A Google-nek több ingyenesen elérhető webes szolgáltatása is elérhető. Az egyik ilyen a Google Search Console, amellyel monitorozni tudjuk milyen kulcsszavak generálják az organikus forgalmat a weboldalunkon.

A Google egy másik ingyenes eszköze a Google Kulcsszótervező, amellyel kulcsszavakat kereshetünk. Ezen felül rengeteg más ingyenes (és próbaverziós) eszköz található a neten, pár példa: KeywordTool.io, Word tracker, KW Finder. Az ingyenes toolok viszont általában nem rendelkeznek részletes adatokkal a kulcsszavakról. A havi keresésszám, vagy hogy mennyire nehéz rankolni rájuk, már a fizetős eszközök sajátja.

A fizetős oldalon egyik legnépszerűbb ilyen tool a SEMrush. Ez a szolgáltatás sok más funkció mellett megmutatja, hogy bizonyos kulcsszavakra mennyien kerestek rá az elmúlt időszakban. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a versenytársak domain neveit megadva kapunk egy átfogó képet arról, hogy ők milyen kulcsszavakra optimalizálnak. Ezekből tudunk ötleteket meríteni. Semrush mellett sokan használnak Moz-t vagy Ahref-et.

Hogyan kezdj neki a keresőoptimalizálásnak?

A cikk végéhez közeledve, foglaljuk össze hogyan is érdemes nekivágni a keresőoptimalizálásnak. Mindenekelőtt okítani kell magunkat a SEO-zást illetően, utánajárni, hogy hogyan is működik és meghallgatni a leghíresebb SEO szakemberek tippjeit. Ha van már némi fogalmunk a SEO-ról, akkor megnézhetjük, hogy a célpiacunkon milyen kulcsszavak a népszerűek.

Majd jöhet a tartalomírás, figyelve a kulcsszavak elhelyezésére a szövegben. Ez egy energia – és időigényes folyamat, de hosszú távon mindenképp kifizetődő. Ha van néhány minőségi cikk az oldalon, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy hogyan és honnan gyűjtsünk backlinkeket. Linképítés során a vendégbejegyzések írására mindenképpen érdemes időt szánni.

Ha a tartalomgyártást sikerült pályára állítani, akkor ne felejtsük el figyelni a statisztikákat a látogatottsággal kapcsolatban. Törekedjünk rá, hogy minél jobb tartalmak szülessenek, hiszen lényegében ez számít a legfontosabb rangsorolási tényezőnek.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a keresőoptimalizálás nem egy éjszaka alatt végbemenő csoda, és nem is pár napos toldozás-foldozás. Sokkal inkább hónapok kitartó munkája, mire valóban látni fogunk változást a látogatottságban. Azonban ez a legmegbízhatóbb módja annak, ha ingyenesen szeretnénk forgalmat generálni a weboldalunkra hosszútávon.