Az ügyfélszerzés a B2B marketing fontos feladata. Az online világ fejlődésével a lead generation is jelentős változásokon esett át. A leadek bevonzása a marketinges tölcsérbe azonban csak félsiker. Mivel nem minden lead áll készen azonnal a vásárlásra, ezért kell nekik némi gondozás, ápolás, hogy sikerrel konvertáljanak. A lead nurturing által megpróbáljuk a leadeket közelebb juttatni a vásárláshoz. Ebben a cikkben 6 lépésben mutatjuk meg, hogy hogyan szerezz B2B-ben online ügyfeleket lead generation segítségével, és hogy hogyan juttasd el a őket a vásárláshoz lead nurturing által.

Mit nevezünk leadnek?

A lead egy olyan személy, aki valamiféle érdeklődést mutat a termékünk vagy szolgáltatásunk iránt. A lead lehet, hogy saját maga kezdeményezett kapcsolatot a cégünkkel (inbound lead) vagy mi kutattuk fel az elérhetőségét és ő még nem ismer minket (outbound lead). Amikor egy lead bekerül a rendszerünkbe (CRM) két státuszon megy keresztül: marketing qualified lead és sales qualified lead.

Marketing qualified lead (MQL)

Ezek a leadek valamilyen úton-módon kapcsolatba kerültek valamilyen marketing anyagunkkal, de még nem állnak készen az értékesítésre vagy nem jelezték, hogy készen állnak. Idetartoznak például az olyan leadek, akik letöltöttek egy ebook-ot vagy whitepaper-t.

Sales qualified lead (SQL)

Itt olyan leadekről van szó, akiket már elég ideig gondoztunk és edukáltunk a szolgáltatásunkkal kapcsolatban és elég hajlandóságot mutattak a vásárlás irányába. Ők már készen állnak arra, hogy értékesítésről legyen szó. Ha valaki árajánlatot kér és megfelel bizonyos feltételeknek (cég profil, döntéshozó, stb…) akkor automatikusan SQL. Akkor is SQL lehet egy lead-ből, ha letölti egy tartalmunkat és lead gondozás után kvalifikálja egy értékesítő.

sales, értékesítés, lead generation

Lead generation lépései

Sokféleképpen megközelíthetjük a lead generation folyamatát. Használhatunk folyamatábrát vagy levezethetjük funnel formában is. Mi most egy egyszerűen követhető 6 lépéses modellben írjuk le, mik azok az alapvető lépések, amikkel ügyfeleket szerezhetsz online.

Demand generation

A demand generation önmagában megér egy külön bejegyzést. A lényeg, hogy megpróbálunk az általunk adott szolgáltatásra igényt, keresletet teremteni.

Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, ha elkezdünk tartalmat gyártani arra vonatkozóan, hogy milyen problémát old meg a cégünk szolgáltatása.

Tartalomgyártás alatt a tartalommarketing gyakorlatilag összes eszközét értjük. Beszélhetünk keresőoptimalizált cikkekről, videókról, letölthető tartalmakról. Olyan marketing anyagok tartoznak ide, amelyekkel be tudjuk mutatni a problémát ami megoldunk az ügyfélnek és szolgáltatásunk működését.

Lead capture

Ennek a lépésnek csupán annyi a célja, hogy megszerezzük a potenciális ügyfelek elérhetőségét. Ez egy olyan biztos pont, amin keresztül kapcsolatba tudunk velük lépni.

Ezt általában úgy oldható meg, hogy adunk egy letölthető pdf-et, ebookot, vagy bármilyen értékes tartalmat az email címért (+telefonszámért) cserébe.

b2b marketing, sales, lead capture

GDPR

Fontos, hogy amikor elkérjük egy személy email címet GDPR-kompatibilis űrlappal kell rendelkeznünk a weboldalon, mivel személyes információról beszélünk. Ez annyit jelent, hogy az ügyféltől kapjunk határozott hozzájárulást ahhoz, hogy marketing célú emaileket kapjon tőlünk a jövőben.

Árajánlat

A legjobb eset az, amikor a potenciális ügyfél keres fel minket. Akár egy ingyenes konzultációt szeretne, akár árajánlatot kér, ez mindenképpen egy nagy előny, hiszen tudjuk hogy az ügyfél készen áll egy sales beszélgetésre.

Így már rögtön arról tudunk beszélni, hogy milyen problémája van neki, és hogy mi hogyan tudunk segíteni neki. A potenciális leadből tehát rögtön SQL lesz.

De mi van akkor, ha a lead kitöltött egy kontakt formot, de magától nem keres minket? Letöltött egy ebook-ot, de nem kért árajánlatot. Ilyen esetekre van a lead nurturing.

Lead nurturing

A lead nurturing célja, hogy ha egy a tölcsér tetején lévő potenciális ügyfél még nem áll készen a vásárlásra, akkor a számára releváns tartalmakkal edukáljuk őt és meggyorsítsuk a döntését. Lead nurturinget tudunk alkalmazni folyamatosan, automatizált módon. Ilyenkor az ügyfél rögtön kap automatikus (és releváns!) emaileket az első 4-8 héten, amint letöltött egy marketing anyagot.

Ezen ponton ugyanakkor a lead még nem MQL. Ehhez teljesülnie kell bizonyos feltételeknek.

lead nurturing, funnel, sales

MQL feltétel

Mikortól számít valaki MQL-nek, azaz mikortól “érdemes” egy leaddel komolyabban foglalkozni? Ez cégenként eltérő, de ez a két feltétel általában fontos, hogy megjelenjen:

  1. Üzleti email címet használtak a az űrlap kitöltésekor
  2. A cég profilja megfelel az ideális ügyfelünk cégprofiljával

Ha ez a két feltétel teljesül, akkor általánosságban mondhatjuk, hogy ezek a leadek MQL-ek és egy értékesítő felkeresheti őket. Viszont fontos, hogy ezek a leadek még valószínűleg nem állnak készen vásárlásra, ezért fontos hogy az értékesítő ezt ne is feltételezze az első felkeresés alkalmával. Inkább ki kell deríteni milyen egyéb információra van szüksége az ügyfélnek, ahhoz hogy meghozza döntést.

Ezek tehát azok az alapvető lépések, amelyek mentén egy hatékony lead generation stratégiát fel lehet állítani.

Bővebben a lead nurturingről

Fontos tisztázni, hogy melyik részleg végzi/végezheti a lead nurturinget. Könnyen rávághatnánk, hogy a lead nurturing a marketing feladata, és nem járnánk túl messze az igazságtól. A kérdés ugyanakkor nem teljesen fekete-fehér.

A lead nurturing (magyar nevén ügyfél-gondozás / ápolás) arra a folyamatra utal, melynek során erősebb kapcsolatot próbálunk kiépíteni a potenciális ügyfelekkel, és “lejjebb toljuk” őket a marketing tölcsérben. Rendszeresen kommunikálunk velük és végig kísérjük őket a vásárlói útvonalon (customer journey). A B2B online ügyfélszerzés kötelező eleme a lead nurturing. Elsősorban olyan ügyfeleket szokás “gondozni”, akiknek még idő kell ahhoz, hogy készen álljanak az értékesítésre.

A marketing dolga a lead nurturingen keresztül, hogy felmelegítse a hideg leadeket. A felmelegített (warm) leadek egyértelmű érdeklődést mutatnak a termékünk vagy szolgáltatásunk iránt. Éppen ezért az értékesítők sokkal nagyobb eséllyel tudnak nekik eladni.

Egy megfelelően kivitelezett lead nurturing kampány nagy hatással lehet egy cég eladásaira. A stratégia felépítéséhez azonban fontos tisztában lenni a hogyannal.

online ügyfélszerzés

Értékesítők által végzett lead nurturing

Újonnan megalakult, kisebb cégeknél – ahol még nincs teljesen kiforrva a marketing – gyakori, hogy az értékesítés végzi a lead nurturinget. Ilyenkor viszont kérdéses, hogy mennyire beszélhetünk ténylegesen lead nurturingről.

Ezekben az esetekben az értékesítő elkezdi a bejövő leadeket kvalifikálni. Megpróbálja kideríteni, hogy a leadből lehet-e tényleges ügyfél. Van-e olyan probléma amit meg tudunk oldani? Van-e büdzsé a lead részéről? Most kell-e a megoldás vagy csak jövőre? Egyáltalán olyan problémája van az ügyfélnek amit meg tudunk oldani? Ezek azok a kérdések, amelyeken egy értékesítő keresztül viszi a leadet.

Ezzel nincs is semmi probléma. A nehézségek ott kezdődnek, amikor egyre több lesz a beérkező lead. És sajnos a leadek minősége nem makulátlan. Nagyon sok leadet ki lehet(ne) szűrni a legeslegelején, értékesítő beavatkozása (idő pazarlása) nélkül. Itt jön képbe a marketing által végzett lead nurturing.

Másrészt, előfordulhat hogy a lead, akit felkeres az értékesítő még hideg és egyáltalán nem áll készen arra, hogy eladjanak neki. Ilyenkor az értékesítő berakhatja a leadet egy “follow-up” listába, hogy később – amikor már remélhetőleg melegebb a lead – megint felkeresse. Jobb esetben, pedig ilyenkor a lead bekerül egy marketing által készített lead nurturing kampányba.

Marketinges lead nurturing

Hosszú távon, nagyobb mennyiségű inbound lead esetében hatékonyabb, ha a marketing végzi a lead nurturinget. Ebben az esetben a marketing végzi a leadek kezdetleges kvalifikálását és felmelegítését. Így az értékesítés szerepe ténylegesen az eladás lesz meleg, ropogós leadekkel.

Az értékesítőkhöz már csak azok a leadek jutnak tovább, amelyeket előtte alaposan megszűrt a marketing és felkészített. 

Lead nurturing kampány készítése

Célközönség definiálása

Mint minden marketinges tevékenység, a lead nurturing is a célközönség definiálásával kezdődik. Pontosan meg kell határoznunk kihez akarjuk eljuttatni az üzenetünket. Ez azért fontos, hogy meggyőződhessünk milyen problémákkal (pain point) rendelkezik az adott személy és mire van szüksége.

Hogyha több célközönségünk van (mert mondjuk többféle szolgáltatásunk van), akkor mindegyikről készítsünk egy buyer persona-t. Ezután hangsúlyozzuk ki a personákhoz tartozó problémákat és érdekeltségeket. Ez később segíteni fog a szegmentálásban és a személyre szabott kommunikáción.

Customer journey

A célközönség tisztázása után meg kell tervezni azt az útvonalat, amit egy potenciális ügyfél be fog járni onnan, hogy életében nem hallott rólunk, egészen odáig, hogy fizető ügyfél lesz belőle. 

customer journey

Tartalom készítése és csoportosítása

Az egész B2B marketing magja az edukációs tartalom. Sok és jó tartalom nélkül pedig nincs lead nurturing. A customer journey összes fázisában releváns és minőségi tartalmat kell szolgáltatnunk a leadeknek, amelyek eljuttatják őket a következő konverziós pontig. Minimum 7 érintésre van szüksége egy átlagos B2B leadnek, mielőtt eladhatunk neki. Ezért a lead nurturing folyamatunk álljon legalább 7 vagy több lépésből.

email

Minden egyes lépésben törekedjünk arra, hogy a cikk, videó, PDF, whitepaper, cheat sheet, stb… amit küldünk a leadnek legyen releváns ahhoz képest, hogy ő éppen hol tart a customer journey-ben. Tehát ne arra fókuszáljunk, hogy mi mit szeretnénk eladni neki (free consultation, free quote, egyebek…), hanem arra, hogy mielőtt kérünk tőle valamit, szolgáljuk ki őt a legjobb edukációs tartalmakkal.

Mit csináljak ha nincs elég tartalom? Mivel a tartalom elengedhetetlen egy lead nurturing kampányhoz, neki kell állni tartalmat készíteni. A tartalmaknak edukálnia kell azokat a potenciális ügyfeleket, akiknek szükségük van több információra a problémájukkal kapcsolatban. Célszerű segítséget nyújtani arra vonatkozóan, hogy hogyan válasszanak megoldást.

A jó hír, hogy miután elkészítetted a legfontosabb 10-15 tartalmat, a lead nurturing rendszer sokáig tud működni új tartalmak gyártása nélkül is.

Email sorozat beállítása

Miután megszereztük az üzemanyagot a lead nurturinghez, rakjuk össze a gépet. A legegyszerűbb módja a kapcsolattartásnak B2B-ben a jó öreg email. Akármennyire népszerű manapság social media-ról beszélni, B2B-ben verhetetlen az email. (Ez persze nem azt jelenti, hogy tilos kísérletezni mással, mint például chat).

email marketing

Az előző szekcióban említett “érintéseket” emailen keresztül valósítjuk meg, automatizálva. Mivel a lead nurturing lényege, hogy hatékonyabbá tegyük az értékesítők munkáját, ezért kiemelten fontos az automatizáció. 

Mérés és optimalizálás

Mivel ugyanaz a folyamat fog megvalósulni az összes lead esetében, ezért fontos, hogy folyamatosan mérjük mi működik és mennyire. Néhány elem, amiket folyamatosan lehet A/B tesztelni:

  • Landing page CTA
  • Landing page fő címsor
  • Email tárgya
  • Email offer CTA

Kihívások a lead nurturingben

A lead nurturing folyamat hatásosságát és gördülékenységét korlátozhatja néhány faktor. Ebben a szekcióban bemutatjuk azokat a tipikus visszatérő akadályokat, amelyek útját állják a lead nurturing sikerességének.

Keszekusza automatizáció

Ha nem megfelelően terveztük meg a lead nurturing rendszert vagy esetleg idő közben változtattunk rajta, előfordulhatnak bakik. Például a lead egy nap 5 email sorozatba kerül bele mert letöltött öt különböző anyagot. Ezért egy hétig napi 5 emailt küld ki neki a rendszer. Ez lehet nem tetszik neki. Vagy egy lead egyszerre két értékesítőhöz kerül, mert több szolgáltatás iránt érdeklődött. 

Sajnos az sem könnyíti meg a dolgot, hogy 1000+1 marketing szoftver van elérhető a piacon. Ha nem az igényeinknek megfelelően sikerül választanunk, (vagy rossz kombinációt fogunk ki) akkor az nagyon megtudja keseríteni a marketinges életét.

Kevés tartalom

Egy másik hátráltató tényező a kevés legyártott tartalom. Sokszor előfordul, hogy egy cég komolyabban bele szeretne vágni a lead nurturingbe, de nincs meg hozzá a kellő mennyiségű küldhető/letölthető tartalom. Az ügyfélgondozás menetéhez muszáj elérhetőnek lennie néhány minőségi blogbejegyzésnek és letölthető pdf fájlnak.

Hasznos szoftverek B2B ügyfélszerzéshez

Végül pedig itt van néhány szoftver, amelyek könnyebbé tudják tenni a lead nurturinget. Mint említettük, nagyon sok szoftver elérhető és mindig az igények alapján kell választani. Ha ki kéne ragadni néhányat amelyekkel személyes tapasztalatunk is van és merjük ajánlani őket:

Marketing automatizáció:

Email marketing:

Chat:

Értékesítés:

Customer journey / optimalizálás:

Ha esetleg bármilyen további kérdésed lenne, akkor kommentelj vagy írj egy üzenetet!